Τι είναι το Ροχαλητό και πως αντιμετωπίζεται;

By: | Tags: | Comments: 0 | May 28th, 2017

Το ροχαλητο είναι σημάδι μερικής απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Ειναι ο ήχος που παράγεται απο τίς ταλαντώσεις των ιστών. Ο αριθμός των ανδρών που ροχαλίζουν είναι δυο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών.

Ο εισερχόμενος αέρας κάνει τους ιστούς της μαλακής υπέρωας να πάλλεται παράγοντας έτσι ήχο. Οτιδηποτε δυσκολεύει την αναπνοή μπορεί να προκαλέσει ροχαλητο (κρυολόγημα, αλλεργίες). Η άπνοια είναι ένα αναπνευστικό πρόβλημα που σταματάει την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα ενώ κάποιος κοιμάται (πλήρης απόφραξη του αεραγωγού για τουλάχιστον 10 δευτερολεπτα – αποφρακτική υπνική άπνοια).

Πιο συχνές αιτίες :

Οι πιο συχνές αιτίες για τις οποίες ένα άτομο ροχαλίζει είναι:

  1. Μειωση του μυϊκού τόνου.
  2. Περισεια μαλακού ιστού στον ανώτερο αεραγωγό-υπερτροφία των αδενοειδων (κρεατακια) και των αμυγδάλων, υπερτροφία της βάσης της γλώσσας, υποθυρεοειδισμός με διόγκωση του αδένα.
  3. Μικρογναθια και ρετρογναθια.
  4. Υπερτροφια της σταφυλης και της μαλακής υπερωας.
  5. Αποφραξη της μύτης – σκολίωση του διαφράγματος, ιγμοριτιδα, ρινικοι Πολυποδες.

Πως αντιμετωπίζεται :

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργικη. Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση. Χρειαζεται πλήρη ΩΡΛ εξέταση για να εντοπιστεί το σημείο και το μέγεθος της απόφραξης. Οσον αφορά την συντηρητική θεραπεία, η εφαρμογή συνεχούς θετικής πιεσεως με τη χρήση ριζικής μασκας (cpap), κατά την διάρκεια του ύπνου, αποτελεί την θεραπεία εκλογής για τους ασθενείς που ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργικη επέμβαση.

Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία του ροχαλητού αλλά και της περιφερική αποφρακτικής υπνική άπνοιας περιλαμβάνει τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για τις επεμβάσεις μείωσης της ποσότητας των μαλακών ιστών – επιγλωτιδοπηξια, μείωση της βάσης της γλώσσας, σταφυλοπηξια, υπερωιοφαρυγγοπλαστιμη, κλασική Αμυγδαλεκτομη, αδενοτομη ή σε συνδυασμό με τις παραπάνω, ευθειασμο του ρινικου διαφράγματος, κογχοπλαστικες, επεμβάσεις παραρινιων-ιγμοριτιδας, ρινικων πολυποδων-FESS.

Εν κατακλείδι :

Το ροχαλητο τελικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο ζωής του ανθρώπου! Η χρήση χαλαρωτικων ουσιων (τσιγάρο, αλκοόλ, φάρμακα), η φυσική κατάσταση, το σωματικό βάρος αλλά και η ψυχολογική υγεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του. Η εκλογή του τρόπου αντιμετώπισης πρέπει να είναι αποτέλεσμα του εμπεριστατωμένου τρόπου διάγνωσης (ΩΡΛ εξέταση, Πνευμονολογος).

Γράφει ο Ευάγγελος Δ. Γουβιώτης M.D, συνεργάτης της κλινικής Doctors’ Hospital

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Leave a Reply