ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ DOCTORS HOSPITAL HEALTH CARD

- Δωρεάν ετήσιο check up και ειδικά check up

- Απεριόριστες δωρεάν επισκέψεις σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων           Μόνο με 50 ευρώ ετησίως

- Διαγνωστικές εξετάσεις σε τιμές Φ.Ε.Κ.  card-text-more

Εκκολπωματίτιδα

Γενική Περιγραφή

Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που σχηματίζονται στο τοίχωμα του εντέρου, στα σημεία όπου τα αγγεία που θρέφουν το έντερο εισχωρούν κάθετα στο τοίχωμά του. Μέσα στα εκκολπώματα ενδέχεται να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο ή να αναπτυχθούν μικρόβια. Στην περίπτωση αυτή, προκαλείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Τις περισσότερες φορές τα εκκολπώματα συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, όμως δεν αποκλείεται να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπλοκές.

Αίτια

Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και στην υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Επιπτώσεις

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας μπορεί να είναι ήπια αλλά και πιο βαριά και εκδηλώνονται με πόνο και σκληρότητα στην κοιλιά, πυρετό και δυσκοιλιότητα.

Πρόληψη

Η αύξηση της ποσότητας των υγρών και των άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης. Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 25-30 γραμ. φυτικών ινών καθημερινώς. Μία ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται κατά βάση με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναλγητικών, ενώ σε σοβαρές κρίσεις συνιστάται η νοσηλεία του ασθενούς.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγείται η κατάλληλη αντιβίωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν όμως ο ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας συνιστάται κολεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση του τμήματος του εντέρου όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.