Polish 20220628 163803209 1

Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Ομφαλοκήλη είναι μια πολύ συνηθισμένη μορφή κήλης που εμφανίζεται ως διόγκωση στον ομφαλό η κοντά σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, η φυσιολογική εικόνα του αφαλού χάνεται, και η εσοχή του αντικαθίσταται από το πρήξιμο. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι επώδυνη και εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από τοκετό και στα νεογνά. Επίσης, πιθανό είναι να εμφανιστούν σε άτομα με συγγενείς ανατομικές διαταραχές. Τέλος, άτομα που κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες με έντονη κόπωση είναι αρκετά επιρρεπή.

Ποια τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνά και τα αίτια που μπορεί να την προκαλέσουν ποικίλλουν. Μερικά από αυτά, είναι τα παρακάτω:

  • Eνδοκοιλιακή πίεση: Επίμονος, έντονος βήχας ή φτάρνισμα και δυσκοιλιότητα.
  • Άρση μεγάλων βαρών(κυρίως στους άνδρες).
  • Αυξημένο βάρος – παχυσαρκία.
  • Ενδοκοιλιακό υγρό.
  • Συχνές κυήσεις.

Στους ενήλικες με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανότερο να εμφανιστεί  ομφαλοκήλη καθώς τα τοιχώματα γύρω από τον αφαλό χαλαρώνουν.

 Ποια τα συμπτώματα;

Το συχνότερο και βασικότερο σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι το πρήξιμο/διόγκωση στον αφαλό ή γύρω από αυτόν. Η φυσιολογική εικόνα υποχωρεί, και στην εσοχή του αφαλού δημιουργείται ένα εξόγκωμα. Φυσικά, σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, η ομφαλοκήλη προκαλεί μεγάλη δυσκολία και σε πολλά άλλα. Μπορεί να προκληθούν διαταραχές στην πέψη και στα έντερα, αίσθημα βάρους και δυσφορίας στο στομάχι, πόνος και απόφραξη σπλάχνου(ειλεός).

Διάγνωση

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης είναι πολύ απλή διαδικασία και πραγματοποιείται από τον χειρουργό. Αρκεί η κλινική εξέταση και εικόνα, ώστε να διεξαχθεί το συμπέρασμα του ιατρού, και έπειτα να προχωρήσει στην αντιμετώπιση. Η κατάλληλη στάση για να φανεί ξεκάθαρα η ομφαλοκήλη είναι όρθια. Σε περίπτωση που ο ιατρός χρειάζεται πιο ενδελεχή έλεγχο και εσωτερική εικόνα, πραγματοποιείται υπέρηχος.

Αντιμετώπιση

Όπως και κάθε κήλη, έτσι και η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται αμιγώς χειρουργικά. Σε περίπτωση που πρόκειται για μικρή κήλη, θα είναι μικρή και η τομή και τα ράμματα είναι καλυπτικά. Αντιθέτως, εάν πρόκειται για μεγάλη κήλη και μεγάλη τομή, συστήνεται η χρήση πλέγματος ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες υποτροπής  Παρόλα αυτά, η χρήση του πλέγματος μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και στις μικρές  τομές.

Επιπλέον, στις μεγάλες κήλες η αντιμετώπιση πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά, με μικροτομές. Ουσιαστικά, πρόκειται για την εισαγωγή κάμερας υψηλής ευκρίνειας η οποία δημιουργεί ξεκάθαρη εικόνα στον ιατρό που στοχεύει στην αποκατάσταση του προβλήματος.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Η μετεγχειρητική φάση είναι πολύ εύκολη για έναν ασθενή που χειρούργησε την ομφαλοκήλη του. Ο πόνος είναι ελάχιστος και μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα, και εντός ολίγων ημερών στην καθημερινότητά του. Τέλος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς είναι τέλειο χωρίς ουλές και σημάδια.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε  το συντομότερο με τον χειρουργό σας. Όσο αφήνετε την κατάσταση να χειροτερεύει, θα δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα.

Επιμέλεια
Γαβριήλ Σωτήριος – Γενικός Χειρούργος, Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα