shutterstock 459298618 1 e1656416796274

Βρογχοσκόπηση

Βρογχοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που πραγματοποιείται για τον έλεγχο των πνευμόνων και πιο συγκεκριμένα των μεγάλων αεραγωγών (τραχεία, βρόγχους). Η εξέταση εκτελείται από τον πνευμονολόγο με την βοήθεια του βρογχοσκόπιου, το οποίο εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα. Το βρογχοσκόπιο είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο τηλεσκόπιο με φως, το οποίο επιτρέπει στον ιατρό να έχει καθαρή εικόνα του ασθενούς. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο πνευμονολόγος χρησιμοποιεί άκαμπτο βρογχοσκόπιο (πχ σε περιπτώσεις αιμορραγίας). Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται γενική αναισθησία, ενώ στην πρώτη περίπτωση αρκεί η καταστολή.

Πότε απαιτείται;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπου ένας ασθενής πρέπει να προχωρήσει σε βρογχοσκόπηση, ώστε να εξασφαλίσει την ορθή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Συριγμός: “σφύριγμα” στην αναπνοή.
  • Ολική ή μερική βλάβη των φωνητικών χορδών.
  • Φλεγμονή και λοιμώξεις (πχ πνευμονία).
  • Μεσοθωρακική λεμφαδενοπάθεια.
  • Εγκαύματα αεραγωγών.
  • Επιμένουσα ατελεκτασία.
  • Αφύσικα ευρήματα σε απεικονιστικές εξετάσεις.
  • Όγκοι και καρκίνοι.
  • Βήχας με αιμόπτυση.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε βρογχοσκόπηση. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι. Με αυτή την εξέταση θα εντοπιστεί άμεσα το πρόβλημα και θα χορηγηθεί η κατάλληλα αγωγή ώστε να θεραπευθεί.

Πόσο ασφαλής είναι η βρογχοσκόπηση;

Κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης, υπάρχουν πιθανότητες επιπλοκών αλλά είναι πολύ σπάνιες(1 στους 1000). Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι λοιμώξεις, αιμορραγία από λάθος χειρισμό του πνευμονολόγου, βραχνάδα και πονόλαιμος, πυρετός κλπ. Τα περισσότερα από αυτά αυτοπεριορίζονται σε λίγες ώρες ή με την χρήση απλών φαρμάκων.

Ποια η προετοιμασία για την εξέταση;

Το πρώτο βήμα πριν την εξέταση είναι η λήψη ιστορικού από τον ιατρό. Πρέπει να γνωρίζει εάν ο ασθενής πάσχει από κάποια αρρώστια(πχ στεφανιαία νόσος), αν παίρνει κάποια φάρμακα και εάν έχει αλλεργίες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι κατόπιν παραπομπής του ιατρού τους, παίρνουν φάρμακα για την πήξη του αίματος(αντιπηκτικά), όπως το Salospir. Αυτό το χάπι παρατείνει την αιμορραγία και θα δυσκολέψει πολύ την τέλεση της εξέτασης. Αυτό οφείλεται στην ανεξέλεγκτη αιμορραγία που θα προκαλέσει. Εν συνεχεία ο ασθενής, την ημέρα της βρογχοσκόπησης θα πρέπει να μην έχει φάει και πιεί 6-8 ώρες πριν. Τέλος, αυτό που μένει είναι η συγκατάθεση του ασθενούς για την εκτέλεση της εξέτασης.

Μετά την βρογχοσκόπηση

Αφού τελειώσει η εξέταση, ο ασθενής πρέπει να περάσει στο δωμάτιο ανάνηψης, προκειμένου να παρέλθει εντελώς η δράση της αναισθησίας. Ο χρόνος επαναφοράς του ασθενούς, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο εξέτασης(γενική αναισθησία ή καταστολή).  Ταυτόχρονα, είναι συνδεδεμένος με μόνιτορ ώστε να γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει. Όταν κρίνουν οι ιατροί ότι η αναισθησία έχει υποχωρήσει τελείως, τότε ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Επιμέλεια
Ιωάννης Κοκκονούζης, Πνευμονολόγος

Αν επιθυμείτε να κλείσετε άμεσα το ραντεβού σας στο εξειδικευμένο Πνευμονολογικό ιατρείο καλέστε μας στο 2108807000 ή επισκεφτείτε την σελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες: Πνευμονολογικό Τμήμα