πολυνευροπάθεια

Πολυνευροπάθεια

Η περιφερική νευροπάθεια παρουσιάζεται όταν τα νεύρα στα άκρα του σώματος -χέρια και πόδια- έχουν υποστεί βλάβη. Η ένταση και η ποικιλία των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τα νεύρα που επηρεάζονται.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους ηλικίας 55 ετών και άνω επηρεάζεται από κάποιο βαθμό περιφερικής νευροπάθειας.

Το περιφερικό νευρικό σύστημα είναι το δίκτυο των νεύρων που βρίσκονται έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός) και κατανέμεται σε όλο μας το σώμα συμπεριλαμβανομένης της εννεύρωσης των οργάνων. Περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους νεύρων με διακριτές ειδικές λειτουργίες, όπως:

  • αισθητήρια νεύρα – υπεύθυνα για τη μετάδοση αισθήσεων, όπως ο πόνος και η αφή
  • κινητικά νεύρα – υπεύθυνα για τον έλεγχο των μυών
  • νεύρα του Αυτόνομου Νευρικού συστήματος – υπεύθυνα για τη ρύθμιση των αυτόματων λειτουργιών του σώματος, όπως η πίεση του αίματος, η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, η εφίδρωση κα.

Συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας

Τα κύρια συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα καψίματος, μαχαιριάς ή στιγμιαίου πόνου στις πληγείσες περιοχές
  • μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια ή τα χέρια
  • απώλεια ισορροπίας και συντονισμού
  • μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα

Τα συμπτώματα είναι συνήθως σταθερά, αλλά μπορεί επίσης να συμβαίνουν, να εξαφανίζονται και να επανέρχονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Πότε πρέπει να δείτε τον Ιατρό σας για Ιατρική Συμβουλή

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον θεράποντα παθολόγο σας εάν αντιμετωπίζετε πρώιμα συμπτώματαπεριφερικής νευροπάθειας, όπως:

  • πόνο, μυρμήγκιασμα ή απώλεια αίσθησης στα πόδια
  • απώλεια ισορροπίας ή αίσθημα αδυναμίας
  • ένα κόψιμο ή μια ουλή στα άκρα, η οποία δεν επουλώνεται ή που δεν βελτιώνεται

Συνιστάται επίσης τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας, όπως είναι οι διαβητικοί, να έχουν τακτικούς ελέγχους.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε στη συνέχεια , τον θεράποντα Νευρολόγο σας εάν αντιμετωπίζετε πρώιμα συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας

Ο Νευρολόγος σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις όπως βιοχημικός έλεγχος, ηλεκτροφυσιολογικός και ηλεκτρομυογραφικός έλεγχος, μέτρηση αυτονόμου, παραπομπή για πλήρη καρδιολογικό έλεγχο προκειμένου να ταυτοποιήσει την υποκείμενη αιτία.

Σε γενικές γραμμές, όσο νωρίτερα εντοπίζεται η περιφερική νευροπάθεια, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες περιορισμού της βλάβης και πρόληψης περαιτέρω επιπλοκών.

Αιτίες περιφερικής νευροπάθειας

Μία από τις πιο συχνές αιτίες περιφερικής νευροπάθειας είναι οΣακχαρώδης Διαβήτης, τόσο τύπου 2 όσο και τύπου 1. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορεί να βλάψουν τα νεύρα. Αυτός ο τύπος νευρικής βλάβης είναι γνωστός ως διαβητική πολυνευροπάθεια.

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί επίσης να έχει ένα ευρύ φάσμα άλλων αιτιών. Για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί από:

  • τραυματική βλάβη στα νεύρα
  • μια ιογενής λοίμωξη όπως ο έρπης ζωστήρας
  • μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (χημειοθεραπεία κ.α) ή κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ
  • Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων από το αίμα
  • Στο πλαίσιο παρανεοπλασματικού συνδρόμου
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις

Θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας

Η θεραπεία για την περιφερική νευροπάθεια εξαρτάται από τα συμπτώματα και την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, μόνο μερικές από τις υποκείμενες αιτίες της νευροπάθειας μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενα φάρμακα που ονομάζονται παράγοντες νευροπαθητικού πόνου.

Εάν έχετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την περιφερική νευροπάθεια, αυτά μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Για παράδειγμα, η θεραπεία για μυϊκή αδυναμία μπορεί να περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία και χρήση βοηθημάτων για περπάτημα.

Οι επιπλοκές της περιφερικής νευροπάθειας

Η εξέλιξη της περιφερικής νευροπάθειας ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και τα νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη. Κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βελτιωθούν με το χρόνο, εάν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία, ενώ σε μερικούς ασθενείς η βλάβη μπορεί να είναι μόνιμη ή μπορεί να επιδεινώνεται σταδιακά με το χρόνο.

Εάν δεν υποβληθεί σε θεραπεία η υποκείμενη αιτία περιφερικής νευροπάθειας, ενδέχεται να διατρέξετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, όπως ένα έλκος ποδιού που επαναμολύνεται.

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που ελέγχουν τις αυτόματες λειτουργίες της καρδιάς και του συστήματος κυκλοφορίας (καρδιαγγειακή αυτόνομη νευροπάθεια- νόσος λεπτών ινών). Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για να αυξήσετε την αρτηριακή πίεση ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, έναν βηματοδότη.

Σε κάθε περίπτωση ο έγκυρος και πρώϊμος έλεγχος για την υπάρξη περιφερικής νευροπάθειας βοηθά στην πρόληψη δύσκολων για την υγείας μας καταστάσεων

Επιμέλεια
Σταυρούλα Μάτση – Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολόγος