Λεύκη

Λεύκη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΗ – ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

H Λεύκη είναι μια επίκτητη νόσος που χαρακτηρίζεται κλινικά από αχρωμία του δέρματος και εμφάνιση απολύτως λευκών κηλίδων, ιστολογικά από εξαφάνιση των μελανοκυττάρων και επιδημιολογικά από αυξημένη συσχέτιση με ορισμένα νοσήματα όπως αυτά του θυρεοειδούς. Προσβάλλει εξίσου όλες τις φυλές, εξίσου και τα δυο φύλα και η συχνότητα της στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 1%-2%. Οι ηλικίες εμφάνισης της νόσου είναι συνήθως 10-30 ετών ωστόσο έχουν αναφερθεί και περιστατικά με λεύκη μετά τη γέννηση. Σε ποσοστό 25% η νόσος παρουσιάζει οικογενή χαρακτήρα.

Η θεωρίες περί κληρονομικότητας δεν έχουν ακόμη επαληθεφθεί όμως πιστεύεται ότι είναι κληρονομούμενη νόσος καθώς πάνω από 1/3 των πασχόντων αναφέρουν λεύκη σε συγγενή πρώτου βαθμού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ

Κατά καιρούς διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί σχετικά με τον τρόπο καταστροφής των μελανοκυττάρων. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι κάτωθι:

Aυτοάνοση. Ενοχοποιείται η αυτοάνοση καταστροφή των μελανοκυττάρων και στηρίζεται στη συνύπαρξη της λεύκης με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο υπο και υπερ θυρεοειδισμός, ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτις και η γυροειδής αλωπεκία.

Νευρογενής. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή ένας νευροχημικός παράγοντας πιθανώς η επινεφρίνη ευθύνεται για την καταστροφή των μελανοκυττάρων. Αυτοκαταστροφή. Πρόδρομες ουσίες της μελανίνης όπως φαινολικοί παράγοντες ευθύνονται για την καταστροφή των μελανοκυττάρων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Κλινικά η λεύκη ταξινομείται ανάλογα με την εντόπιση σε: Tμηματική: Καταλαμβάνει ένα μέρος του σώματος όπως το πόδι ή το χέρι  και σπανίως εξελίσσεται σε γενικευμένη μορφή. Γενικευμένη: Ο αποχρωματισμός στη γενικευμένη λεύκη συνήθως είναι συμμετρικός και παρουσιάζεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Διακρίνεται περαιτέρω σε λεύκη των άκρων και σε λεύκη του προσώπου και των άκρων.

Οι δερματικές βλάβες της λεύκης έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Πρόκειται για κηλίδες 5mm έως και 5cm ή και μεγαλύτερες, χρώματος λευκού σαν γάλα. Κηλίδες υπόλευκου χρώματος παριστούν μεταβατικό στάδιο. Η νόσος εξελίσσεται είτε με αύξηση του μεγέθους των ήδη υπάρχουσων βλαβών είτε με την εμφάνιση νέων. Συνοδά δερματικά ευρήματα είναι οι λευκές τρίχες, τα γκρίζα μαλλιά, η γυροειδής αλωπεκία και οι σπίλοι με άλω.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Συνήθως η διάγνωση της λεύκης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Τίθεται εύκολα με την κλινική εξέταση και το ιστορικό. Ωστόσο υποβοηθητικές είναι: εξέταση των βλαβών με τη λυχνία Wood εξέταση με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Η λεύκη είναι χρόνια νόσος η οποία τις περισσότερες των περιπτώσεων ακολουθεί βραδεία πορεία και εξέλιξη. Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές επιλογές χωρίς όμως ουσιαστικά καμμία από αυτές να προσφέρουν ριζική ίαση. Θεραπεία εκλογής θεωρείται η φωτοχημειοθεραπεία (PUVA) η οποία αποτελεί συνδυασμό ψωρολένιων από το στόμα και έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σε όλους τους ασθενείς συνιστάται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και δίνονται συμβουλές για κάλυψη των βλαβών με ειδικές χρωστικές. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών. Σε περιπτώσεις αποτυχίας των προηγούμενων θεραπευτικών επιλογών προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση με ομόλογα μοσχεύματα.