Επιληψία
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή της ηλεκτροχημικής λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οποίας μια ομάδα νευρώνων εκφορτίζεται χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Αν η διαταραχή αυτή αφορά όλο τον εγκέφαλο τότε ο ασθενής εμφανίζει απώλεια συνείδησης και πολύ συχνά σπασμούς.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ
Διακρίνονται σε συγγενή η επίκτητα. Τα συγγενή μπορεί να οφείλονται σε βλάβες του εμβρύου αλλά και σε κληρονομικούς παράγοντες. Ως επίκτητα αίτια χαρακτηρίζονται οι παράγοντες που διαταράσσουν την ανατομική συνοχή του εγκεφαλικού ιστού και της φυσικοχημικές παραμέτρους της βιοηλεκτρικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Τέτοια αίτια είναι μεταξύ άλλων οι φαρμακευτικές ουσίες, η υπογλυκαιμία, τα τραύματα, τα αιματώματα αλλά και ο αλκοολισμός.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ακούσιες κινήσεις, παραισθήσεις, ψυχικές διαταραχές είναι μερικές από τις επιπτώσεις μίας επιληπτικής κρίσης η ένταση των οποίων εξαρτάται από τη λειτουργία του πληθυσμού νευρώνων που εκφορτίζει ανώμαλα. Αν όμως η διαταραχή αυτή επεκταθεί σε όλο τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια συνείδησης του ασθενούς. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της επιληπτικής κρίσης αφού στα μεσοδιαστήματα ο ασθενής λειτουργεί φυσιολογικά.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η τακτική λήψη της φαρμακευτικής θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στον επαρκή έλεγχο μέχρι και τη εξαφάνιση των κρίσεων. Η αποφυγή των αιτίων που πυροδοτούν τις κρίσεις είναι εξίσου σημαντική.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Η θεραπευτική αγωγή στηρίζεται στην απομάκρυνση των επιληπτογόνων αιτίων αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό χορηγούνται φάρμακα που μειώνουν την διεγερσιμότητα των νευρώνων. Οι ασθενείς με επιληψία θα πρέπει να λαμβάνουν χωρίς διακοπή τα φάρμακά τους και να παρακολουθούνται από ιατρό Νευρολόγο. Παράλληλα είναι καλό να αποφεύγονται η σωματική καταπόνηση και το αλκοόλ. Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις συνιστάται νευροχειρουργική αντιμετώπιση ή τοποθέτηση βηματοδότη.