Θρομβοφλεβιτιδα

Θρομβοφλεβίτιδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΟΜΒΟΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

Η θρομβοφλεβίτιδα είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση του τοιχώματος των επιπολής φλεβών, που έχουν υποστεί θρόμβωση. Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου που αποφράσσει τον αυλό των φλεβών και αποτελείται από αιμοπετάλια, ινώδες, αρκετά ερυθροκύτταρα και λευκοκύτταρα. Υπάρχουν δύο τύποι θρομβοφλεβίτιδας:

Α)Σηπτική (μολυσματική)
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του ενδοθηλίου όπως συμβαίνει σε τοποθέτηση φλεβικών καθετήρων και σε παρακεντήσεις . Επίσης είναι συχνή επιπλοκή των κιρσών (διατεταμένες φλέβες με ελικοειδή πορεία) μετά από τραυματισμούς. Αποτελούν το 10% των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Β)Άσηπτη
Εμφανίζεται σε καταστάσεις με αυξημένη πηκτικότητα του αίματος , είναι συχνότερη στο γυναικείο φύλο και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κληρονομικό χαρακτήρα.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ 

Σηπτική
– Χρυσίζων σταφυλόκοκκος
– Εντεροβακτηριοειδή με συνηθέστερο την κλεμπσιέλλα
– Αναερόβια μικρόβια
– Μύκητες με συνηθέστερο την κάντιντα
– Σε ασθενείς με AIDS ο κυτταρομεγαλοϊός

Άσηπτη
– Έλλειψη αντιθρομβίνης ΙΙΙ και ηπαρίνης ΙΙ
– Έλλειψη πρωτεϊνης C και S
– Διαταραχές του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου των ιστών
– Παθολογική παραγωγή του πλασμινογόνου
– Έλλειψη παράγοντα ΧΙΙ
– Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ερυθηματώδης λύκος, οζώδης πολυαρτηρίτιδα, νόσος Buerger, νόσος Αδαμαντιάδη-Bechet.
– Στις κακοήθειες εμφανίζεται το σύνδρομο Trusseau όπου η θρομβοφλεβίτιδα υποτροπιάζει σε διαφορετικά σημεία από όπου ξεκίνησε.
– Κύηση ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες, σε υπερτασικές γυναίκες ή σε περίπτωση εκλαμψίας
– Λήψη αντισυλληπτικών δισκίων
– Νόσος Μοndor .Πρόκειται για θρόμβωση των επιπολής φλεβών της προσθιοπλάγιας επιφάνειας του θωρακικού τοιχώματος. Είναι σπάνια νόσος , συνήθως προσβάλλει τις γυναίκες και συχνά συνυπάρχει με καρκίνο του μαστού.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου
– Κιρσοί κάτω άκρων
– Ακινητοποίηση
– Παχυσαρκία
– Προχωρημένη ηλικία
– Μεταγχειρητικές καταστάσεις
– Εκδορές
– Χρόνιες νόσοι όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
– Λήψη κορτικοστεροειδών
– Εγκαύματα
– Δερματικές λοιμώξεις

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΟΦΛΕΒΙΤΙΔΑΣ

Ο ασθενής παρουσιάζει μια επώδυνη και ερυθρή σκληρία κατά μήκος της πορείας μιας επιπολής φλέβας. Οι γύρω ιστοί είναι οιδηματώδεις και το υπερκείμενο δέρμα είναι θερμό και ερυθρό. Στο 70% ο ασθενής έχει πυρετό και μπορεί να υπάρχουν σημεία συστηματικής σήψης. Συνυπάρχει φλεγμονή των λεμφαγγείων. Η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει και θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών και θρομβοεμβολικά επεισόδια όπως πνευμονική εμβολή. Άλλες επιπλοκές της θρομβοφλεβίτιδας είναι η πνευμονία και το απόστημα στο παρακείμενο οστό με τη φλέβα που φλεγμαίνει.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Γενικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι η ελαστική περίδεση του άκρου, η ανύψωση του άκρου, η τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων και χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Ανάλογα με το μικροβιακό αίτιο χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά όπως οι πενικιλλίνες, οι τετρακυκλίνες, οι αμινογλυκοσίδες και αντιμυκητιασικά φάρμακα όπως η αμφοτερικίνη Β. Χορηγούνται επίσης τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη βελτίωση της φλεγμονής και αντιπηκτικά όπως η ηπαρίνη και η ουαρφαρίνη για την αποφυγή επεκτάσεως του θρόμβου. Σε περιπτώσεις έλλειψης παραγόντων πήξεως χορηγούνται υποκατάστατα όπως συμπυκνωμένη αντιθρομβίνη ΙΙΙ.

Χειρουργικά αφαιρείται το προσβεβλημένο τμήμα της φλέβας και οι κλάδοι που φλεγμαίνουν και παροχετεύεται παρακείμενο απόστημα.