Διαφραγματοκήλη
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ
H διαφραγματοκηλη αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, οταν μέρος του στομάχου ανεβαίνει στον θώρακα.
Είναι μία αρκετα συχνή πάθηση καθώς αφορά περισσότερο από το 15% του πληθυσμού άνω των 45 ετών, ενώ ξεπερνα το 50% σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.
Πρακτικά πρόκειται για μια ανατομική ανωμαλία. Οι κύριες μορφές της διαφραγματοκηλης είναι η ολισθαίνουσα (η οποια εμφανίζεται και πιο συχνά, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) και η παραοισοφαγική διαφραγματοκηλη,
ανάλογα με το τμήμα και τη μορφή της ολίσθησης του στομάχου.
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗΣ
Συνήθως συμβαίνει σε υπέρβαρους ή σε άτομα με παχυσαρκία λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης η οποια σιγά σιγά δημιουργεί την κήλη (διαφραγματοκηλη) στο σημείο που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι. Συχνά συμβαίνει και σε ανθρώπους που έχουν χειρουργηθεί με τεχνικές παχυσαρκίας, συνήθως σε εκείνους που έχουν κάνει γαστρικο δακτυλιο ή γαστρικο μανικι, (ή την παλιά κάθετη διαμερισματοποίηση).
Μπορεί όμως να συμβεί και σε ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν έχουν χειρουργηθεί ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν οισοφαγίτιδα (πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού) και τα συμπτώματα τους είναι επιγαστραλγία (πόνος στο επιγάστριο), καύσος (καυστικά άλγη στο στομάχι), καθώς και προκάρδια ενοχλήματα και πόνο στην πλάτη.
Φυσικά ενας ακομη παράγοντας που προδιαθέτει την εμφάνιση διαφραγματοκηλης ειναι το κάπνισμα.
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ
Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφραγματοκηλες είναι ασυμπτωματικές και κατά κύριο λόγο ανακαλύπτονται ως τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια μίας γαστροσκόπησης.
Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις όχι απλώς προκαλεί συμπτώματα αλλά αυτά μπορεί να είναι έως και ανυπόφορα για τον ασθενή καθώς δημιουργεί κατα κύριο λόγο συμπτώματα έντονης παλινδρομησης.
Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς αυτοί έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών ή τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο, με απλά λόγια δηλαδή τους ανεβαίνουν φαγητά από το στομάχι στο στόμα.
Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως καταναλώνουν καθημερινά φάρμακα για το στομάχι, όπως είναι το Pariet, Nexium, Losec κλπ.
Τα φάρμακα αυτα ειναι μονόδρομος για τους ασθενείς καθώς βοηθός πολύ τον περιορισμό των συμπτωμάτων στην καθημερινότητα, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι βραχυπρόθεσμο και καλό είναι να μην τα λαμβάνουν δια βίου καθώς μεταγενέστερα πιθανώς δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι (σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως με την μακροχρόνια λήψη των συγκεκριμένων δραστικών ουσιών, προκλήθηκαν πολύποδες στο στομάχι)
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗΣ
Η μοναδικη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της διαφραγματοκηλης είναι μία απλή λαπαροσκοπική επέμβαση (χωρίς τομή δηλαδή), με νοσηλεία στην κλινική μιας ημέρας (συχνά δεν χρειάζεται ούτε διανυκτέρευση) κατά την οποία ο θεράπων ιατρός καλείται να ξαναφτιάξει την καρδιοοισοφαγική συμβολή, συγκλίνοντας τα σκέλη του διαφράγματος και μερικές φορές αν το χάσμα είναι μεγάλο να τοποθετήσει ειδικό πλέγμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Οι άνθρωποι λοιπόν που πάσχουν από αυτή την πάθηση θα πρέπει πιθανώς να σκεφτούν σοβαρά το να συζητήσουν με τον ειδικό λαπαροσκόπο χειρουργό που εξειδικευεται στο πεπτικό ώστε να λύσουν ριζικά και δια βίου το πρόβλημα.