Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης (κατα κύριο λόγο την συναντάμε σε νεαρές ηλικίες).
Πρόκειται όμως και γενικότερα για εναν απο τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο καθώς ρήξη μηνίσκου μπορεί να υποστούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω της εκφύλισης και της απώλειας ελαστικότητας του.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία οστά: Το μηριαίο, τη κνήμη και την επιγονατίδα. Η τελευταία ευρισκόμενη μπροστά από την άρθρωση παρέχει, μεταξύ των άλλων, προστασία.

Μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης ευρίσκονται οι μηνίσκοι, δύο ημισεληνοειδείς δομές από χόνδρο που δρούν ως «αμορτισέρ». Με το σχήμα και τη σύστασή τους, οι δύο μηνίσκοι (έσω και έξω) συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του γόνατος εξομαλύνοντας τις επιφάνειες της άρθρωσης και κατανέμοντας καλύτερα τα φορτία.

 

ΑΙΤΙΑ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Οι ρήξεις των μηνίσκων συμβαίνουν συνήθως οπως προαναφέραμε κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι αθλητές μετά από απότομες και συνδυασμένες κινήσεις κάμψης και στροφής του γόνατος μπορούν να υποστούν ρήξη του μηνίσκου.
Στους ηλικιωμένους ασθενείς, οι ρήξεις είναι κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα καθώς ο μηνίσκος αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Ακόμη και η απότομη έγερση από μια καρέκλα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ρήξη ενός εκφυλισμένου μηνίσκου.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη του μηνίσκου αφορούν κατα κυριο λόγο σε πόνο και οίδημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για:

– έντονο πόνο κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης

– πόνο μετά από βαθύ κάθισμα

– αίσθημα του κλειδώματος της άρθρωσης σε συνδυασμό με την δυσκαμψία

– πρήξιμο του γόνατος (λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση)

Ο ασθενής ειναι πιθανό να αισθανθεί ένα «κλικ» κατά τη διάρκεια του τραυματισμού. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών μάλιστα μετά τον τραυματισμό είναι σε θέση να περπατήσει ή ακομη και να συνεχίσει να αθλείται. Μετά από δύο με τρεις ημέρες ωστόσο ο πόνος κανει την εμφάνιση του και τα σύμπτωμα ξεκινούν.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μετά τη λήψη του πλήρους ιστορικού, ο Ορθοπαιδικός οφείλει να εξετάσει το γόνατο με τη χρήση ειδικών χειρισμών. Εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι απαραίτητος ακολούθως ο απεικονιστικός έλεγχος που θα υποδείξει ο ιατρός (ακτινογραφίες για τον εντοπισμο άλλων συνοδων προβλημάτων , κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα, όπως την οστεοαρθρίτιδα και μαγνητική τομογραφία η οποια περιγράφει με ακρίβεια τη ρήξη μηνίσκου).

 

 ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Εάν η ρήξη μηνίσκου είναι μικρή και αφορά το εξωτερικό μέρος του μηνίσκου, μπορεί να μην χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και εφόσον τα συμπτώματα δεν επιμένουν η αντιμετώπιση είναι αμιγώς συντηρητική με:
-ξεκούραση
-παγοθεραπεία
-ελαστική περίδεση για την αποφυγή οιδήματος
-ληψη αντιφλεγμονωδων φαρμάκων

Εάν ωστόσο τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, η οποια πλεον αποτελεί και την πιο διαδεδομένη και ασφαλή επέμβαση στην Ορθοπαιδική.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο μικρές τομές του δέρματος, (ενός περίπου εκατοστού η καθεμία).
Από τη μια τομή, ο χειρουργός τοποθετεί το αρθροσκόπιο με το οποίο μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση και απο τη δεύτερη τοποθετεί μικροσκοπικά εργαλεία με σκοπό την επιδιόρθωση της ρήξης.

Ο ασθενής ακολούθως, λόγω της ελάχιστα επεμβατικης μεθόδου, μπορεί πολυ γρήγορα να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μετα απο λίγες ημέρες.