Diagnostic Sector
Μανομετρία
Όταν αναφερόμαστε στην μανομετρια, κάνουμε λογο για μια άκρως σημαντική εξέταση η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πίεσης του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου.
Κυρίως χρησιμοποιείται για τη μέτρηση, της λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, της βαλβίδας δηλαδή που αποτρέπει την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο.
Ειναι η κύρια εξέταση που θα βοηθησει τον ιατρό να διαγνώσει πληθώρα διαταραχών της κινητικότητας του πεπτικού συστήματος, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η διαφραγματοκήλη, η αχαλασια οισοφάγου, διαταραχές στην κατάποση και δυσκινησία του εντέρου.
Αποτελεί δε την πιο αξιόπιστη εξέταση για την προεγχειρητική αξιολόγηση πριν από συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο πεπτικό σύστημα.
Πώς γίνεται η Μανομετρία
Πριν την εξέταση, ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 6-8 ώρες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ιατρός – με τη χρήση τοπικού αναισθητικου- θα εισάγει έναν πολύ λεπτό και εύκαμπτο καθετήρα ο οποίος θα προχωρήσει μέσω του φαρυγγα στον οισοφάγο. Ο ασθενής θα χρειαστεί να καταπιεί νερό ή κάποιο άλλο υγρό αρκετές φορές κατα τη διάρκεια της εξέτασης και οι αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένος ο καθετήρας, καταγράφουν τις πιέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των καταπόσεων, επιτρέποντας στον ιατρό να αξιολογήσει τη λειτουργία των μυών του οισοφάγου και των σφιγκτήρων.