Εκκολπωμάτωση-Εκκολπώματα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ
Ως εκκολπώματα ορίζονται οι σακοειδείς προσεκβολές του τοιχώματος του εντέρου οι οποίες κατά κανόνα είναι πολλαπλές. Πρόκειται για σακοειδείς προπτώσεις του βλεννογόνου και του υποβλεννογόνιου διαμέσου της μυϊκής στιβάδας. Δυνητικά εντοπίζονται σε όλες τις μοίρες του εντέρου, όμως 90%-95% των περιπτώσεων αφορούν το κατιόν και το σιγμοειδές, ενώ το 65% του συνόλου των ασθενών με εκκολπωμάτωση παρουσιάζουν βλάβες στο σιγμοειδές. Τα εκκολπώματα του εντέρου προσβάλλουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και μόνο 2%-4% αφορούν ηλικίες μικρότερες των 40 ετών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεταξύ των νέων ασθενών οι περισσότεροι είναι άντρες.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
Για τη δημιουργία των εκκολπωμάτων έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες. Οι κυριότερες είναι:
• Ευενδοτικότητα του τοιχώματος: Οι κυκλοτερείς μυϊκές ίνες του παχέος εντέρου σχηματίζουν μια πλήρη στιβάδα, ενώ αντίθετα οι επιμήκεις είναι συγκεντρωμένες στις τρεις κολικές ταινίες αφήνοντας ευένδοτα σημεία στο εντερικό τοίχωμα. Στα σημεία αυτά αναπτύσσονται τα εκκολπώματα.
• Yψηλή ενδοαυλική πίεση: Από μελέτες φαίνεται πως οι υψηλές ενδοαυλικές πιέσεις που αναπτύσσονται σαν απάντηση σε ορισμένες τροφές συμβάλλουν στη δημιουργία εκκολπωμάτων.
• Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιθανώς οι υπερβολικές συσπάσεις της μυϊκής στιβάδας του εντέρου όσων πάσχουν από το σύνδρομο αυτό οδηγούν στη δημιουργία εκκολπωμάτων. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τη νόσο είναι: • H παχυσαρκία • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
• Η μεγάλη ηλικία
• Οι παθήσεις του συνδετικού ιστού
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η κλινική εικόνα της απλής εκκολπωμάτωσης είναι αμβληχρή. Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για τα εξής:
– Άλγος: Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιο και εντοπίζεται κυρίως στον αριστερό λαγόνιο βόθρο.
– Δυσκοιλιότητα
– Διάρροια
– Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση του αριστερού λαγονίου βόθρου.
ΤΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ
Αντίθετα με την ήπια κλινική εικόνα οι επιπλοκές της εκκολπωμάτωσης είναι θορυβώδεις:
Aιμορραγία. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται μόνο στο 15% των ασθενών, η αιμορραγία από εκκολπώματα αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια μαζικής αιμορραγίας από το παχύ έντερο.
Εκκολπωματίτιδα: Προκύπτει είτε από απόφραξη του εκκολπώματος από κοπρανώδες υλικό και επιμόλυνση από βακτήρια, είτε από διάτρηση του εκκολπώματος λόγω αυξημένης ενδοαυλικής πίεσης. Η συμπτωματολογία της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνει:
– Οξύ κωλικοειδές ή συνεχές άλγος με εντόπιση στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας.
– Ναυτία
– Έμετος
– Δυσουρικά ενοχλήματα εάν έχει δημιουργηθεί κυστεοκολικό συρίγγιο
– Περιτονίτιδα
ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η παρουσία χρόνιας εκκολπωμάτωσης που δεν προκαλεί ενοχλήσεις δε χρήζει θεραπείας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με εκκολπώματα παραμένει ασυμπτωματική δια βίου. Άμεση χειρουργική αντιμετώπιση χρειάζεται σε περιπτώσεις γενικευμένης περιτονίτιδας. Άλλες ενδείξεις επεμβατικής θεραπευτικής προσέγγισης είναι:
– Υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας
– Αιμορραγία που δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικα
– Υποψία κακοήθειας
– Αποφρακτικός ειλεός
– Έντονο κοιλιακό άλγος
– Υψηλός πυρετός
– Συρίγγια