Γαστρίτιδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ
Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλενογόνου του στομάχου και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Στις μέρες μας αποτελεί ενδεχομένως την πιο συχνή διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του στομάχου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί τυχαίο εύρημα σε μία προληπτική γαστροσκόπηση.
Η χρόνια γαστρίτιδα διακρίνεται στη χρόνια υπερτροφική γαστρίτιδα και στην κοινή υπερτροφική γαστρίτιδα που συνοδεύει συνήθως κακοήθη αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό και γαστρικό έλκος.
Ο πιο συχνός ενοχοποιητικός παράγοντας για την χρόνια γαστρίτιδα είναι το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποιο στη χώρα μας προσβάλλει τα άτομα σε ποσοστό που αγγίζει το 50% και του οποίου η διάγνωση γίνεται με βιοψία κατόπιν της γαστροσκόπησης. Πρόκειται για ένα μικρόβιο πολυ γνωστο και το οποιο προκαλεί την πιο συνηθισμένη παγκοσμίως χρόνια λοίμωξη ενώ ευθύνεται για τα περισσότερα έλκη και τον καρκίνο του στομάχου.
Η οξεία γαστρίτιδα δεν αφήνει συνήθως μόνιμες βλάβες και μπορεί να είναι μικροβιακή (απο σταφυλόκοκο και σαλμονέλα συνήθως) ή μπορεί να προκληθεί από χημικές οι ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και τα οινοπνευματώδη ποτά, από ορισμένα φάρμακα ή απο μολυσμένες τροφές (δηλητηρίαση).
Η νόσος συνήθως είναι ασυμπτωματική εμφανίζεται με πόνο στο στομάχι ναυτία και έντονες ερυγές (ρεψιμο) και πιο σπάνια με ρίγος, έμετο και πυρετό.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑΣ
Οι λόγοι που οδηγούν σε γαστρίτιδα είναι πολλοί, οι πιο συχνοι απο αυτούς ωστόσο ειναι:
- Το Ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori)
- Η συστηματική λήψη φαρμάκων όπως ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Η λήψη ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη/χασίς)
- Η παλινδρόμηση χολής από το δωδεκαδάκτυλο στο στομάχι (αλκαλική γαστρίτιδα)
- Το έντονο στρες
- Η χημειοθεραπεία
- Η κακή αιμάτωση σε περιπτώσεις καρδιοπαθειών ή αγγειακών προβλημάτων
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑΣ
Στο πλαίσιο της θεραπείας της γαστρίτιδας ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα που θα υποδείξει ο θεράπων ιατρός.
Κατά κύριο λόγο αυτή η αφορά στην αποφυγή έντονων καρυκευμάτων, υψηλών λιπαρών, πικάντικων φαγητών, ωμών φρούτων και λαχανικών και κυρίως αποφυγή του αλκοόλ.
Επιπλέον υπάρχει περίπτωση να δοθεί φαρμακευτική αγωγή τόσο για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίδιου (στην περίπτωση που αυτό υπάρχει) όσο και στον περιορισμό των συμπτωμάτων από την ίδια τη νόσο.